Fortsättning om mitt liv i resebranschen…

Mitt liv som Tour Guide / Reseledare

Jag fortsatte med bussresor på sommaren, läste på universitetet på vintern samtidigt som jag jobbad på resebyrå i Stockholm.

Det blev Norge runt – tänk att få komma utomlands! Sen blev det vinprovningsresa till Tyskland och tulpaner i Holland. Ännu mer utomlands. Bussresor i hela Europa från Nordkap till Rom, från Skottland till Lissabon och många, många gånger genom Tyskland, Frankrike och Alperna.

Och sen kom nästa utmaning – att flytta till Florida, jobba med bokningar av gäster, planering av grupper och minst en gång i veckan till Disneyworld. Snart blev det dags att utvidga vyerna och jobbet tog mig runt i USA, Mexico och Australien med tusentals grupper. 

Nästa steg blev att flytta till Australien, sen till VästIndien och till London. Och resorna fortsatte: Jorden Runt, Sydamerika, Sydafrika och Asien.

Jag har bytt fokus flera gånger och numer reser jag mest med incoming i Skandinavien, Ryssland, Öst- och Centraleuropa.

Jag är CTM, Certified Tour Manager, av Breda college, Holland och IATM (International Association of Tour Managers) i London.

Mitt liv som Turistguide / Lokalguide

Det ena leder till det andra som reseledare guidar man också ibland till fots i städer och på museum, och att därifrån utbilda mig till auktoriserad guide var steget inte långt. Nu guidar jag på lokalnivå både i Stockholm och i Dalarna. Min specialintressen är hembygdens världsarv i och kring Falun.

Det är viktigt att vara utbildad, att ha på fötterna, att följa lagar och regler och att inte göra något som inte riktigt, riktigt är rätt. Jag auktoriserade till lokalguide mig första gången i Sydney, sedan som länsguide i Dalarna och nu även är jag auktoriserad Stockholmsguide och har en nationell certifiering som yrkesbedömd guide.

Mitt liv som Turismlärare

Då Scott (Swedish College of Travel & Tourism) grundades i Orsa hade jag förmånen att vara med. Både i planering, uppstart och som handledare i flertalet ämnen. Likaså då TEC (Travel Education Center) i Stockholm och Norrtälje gjorde en nystart med flera kurser var jag med.


Att utbilda nya, hungriga, intresserade på collegenivå ledde till att jag tog yrkeslärarexamen i turism som sedan ledde till att jag läste en Bachelor i turism.

Många guidekurser har ordnats i olika former av min hand där jag i flera fall undervisat, i andra fall examinerat.

Mitt liv som eventanordnare

Som reseledare anordnar man små ”event” dagligen så att ta steget fullt ut och arrangera event på olika nivåer, för olika publik och av olika omfattning har inte varit svårt. Jag arrangerar idag aktiviteter, möten och konferenser